PALA | NUTMEG TALES OF BANDA

Pala – Indonesisch voor nootmuskaat.

Synoniem voor Banda. Zeven vulkanische eilandjes in de Molukken. Lange tijd de enige plek op aarde waar de Myristica fragrans, de muskaatboom, groeide. Zijn vruchten brachten voorspoed, maar leidden ook tot de ondergang van een complete samenleving. In 1621 voerde Jan Pietersz Coen uit waar binnen de VOC al langer voor werd gepleit. De uitroeiing van de Bandanese bevolking. Omwille van het monopolie op nootmuskaat en foelie werden duizenden Bandanezen vermoord, doodgehongerd of in slavernij afgevoerd. Slechts een klein aantal wist de genocide te ontvluchten.

Pala – Werpt een licht op Banda.

Een virtuele ontdekkingsreis in zes hoofdthema’s rond de Gunung Api, de vuurberg. Veelkleurig als de muskaatnoot zelf. Even rijk als de natuur, cultuur en geschiedenis van de eilanden.

Pala – Echo van een massamoord

Laat vele stemmen horen. Vooral van Banda zelf. Stemmen, verhalen die tot nu minder gehoord zijn.
Nu nog in het Nederlands, binnenkort in het Engels, dit najaar ook in het Bahasa Indonesia. (Indonesisch)

Pala – Initiatief van het Westfries Museum.

Een groeibriljant, dynamisch, met steeds nieuwe bijdragen, aanvullende inzichten. Vorm en inhoud gegeven door velen, deskundigen, betrokkenen op Banda, in Indonesië en Nederland.
Waarvoor grote dank.

Pala – Een onmisbare bron van informatie voor wie meer wil weten over Banda. Zijn of haar mening wil vormen over Nederlands koloniale verleden.
Image module
Image module
Image module
Image module
Concept | productie | camera | montage